Diğer tarayıcıların aksine Firefox doğrudan Socks5 proxy ile bağlantı opsiyonu sunar.Bağlantınızı sistem-wide olarak proxy’den geçirmenize gerek kalmaz. Böylelikle sadece web browsing işini tünelleyebilir ve güvenli hale getirebilirsiniz.
Socks5 ile proxy’leme işlemi tünelden gelip giden veriyi kriptoladığından bağlantı hızınız bir miktar düşecektir. Fakat yüksek derecede güvenlik elde edeceğinizden bu küçük sorunu kafanıza takmanıza hiç gerek yok.
Buna ait ayarlar basittir ve alttaki şekilde yapılırlar. Birinci resimdeki sırayı takip edin, sonra da 2. resme bakın.
2011 Haziran ayındaki Operation Turkey kod adlı eylemiyle Türk Internet kullanıcıları tarafından da ismi duyulan uluslararası aktivist grubunun adı Anonymous’tur. Bilginin sansürlenemeyeceği , bilgiye erişimin engellenemeyeceği ve hükümetlerin internet üzerinde kurdukları baskının kullanıcıların özgürlüğünü kısıtlayamayacağı görüşünde olan Anon belirli bir yeri, bir lideri veya yöneticisi olmayan (h)acktivist’lerin katıldığı bir oluşum. Kendileri için bir beklentileri yok.
Malezyalı bir Anon , PayPal’a karşı yapılan bir eyleme katılabildiği gibi,Jamaikalı bir Anon 2011 Haziranında Anonymus’un TIB sunucularına karşı gerçekleştirdiği eylemde rol almış olabilir.
Kısa süre önce Türk Telekom’un yeni IP protokolüne geçeceği ve kullanıcılarına IPv6 adresleri üzerinden hizmet vereceği belli olduğunda ilk aklımıza gelen hizmetin geliştiriliyor olmasıydı. Fakat küçük bir google araştırması ile bu işin VPN kullanıcıları açısından bazı sakıncalı yanları da olduğunu gördük.
Bir çok VPN protokolü IPv6′yı desteklemediğinden, VPN kullanıcılarının kimliklerinin (IP adreslerinin) ifşa olması durumu sözkonusuydu. Bunun öncelikli sebebi, IPv4 için gerçekleşen tünelleme işleminin özellikle Torrent (p2p ağları) için IPv6′da geçersiz hale gelmesiydi.
Aşağıdaki yöntemi kullanarak IPv6′yı sisteminizden kaldırabilir ve VPN servisinizi güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz.
VPN , Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağ anlamına gelir. Ağa bağlı olan kullanıcıların , yazılım veya donanım desteği ile güvenli bilgi alışverişine olanak veren uygulamaların genel adıdır.
Güvenli veri taşıma, yetkilendirme, şifreleme yoluyla bilgi aktarımı ve 3. şahısların aktarılan bilgiye erişimini engelleme gibi özelliklere sahiptir. Genellikle şirketlerin kendi çalışanlarının, korumalı halde kalması öngörülen kaynaklarına erişimi amacıyla kullanılmaktadır.
VPN’in en geniş kullanım alanı ise, filtrelenen içeriğe erişim sağlamasıdır. Firewall ‘ları ve web filtrelerini aşarak, firma veya ülke yönetimleri tarafından kısıtlanan noktalara ulaşıma
imkan sağlar. Bu haliyle de dünya üzerinde Internet’e çeşitli yasaklar getiren ülkelerde kullanım oranı oldukça yüksektir.
IPv6 , kısa süre içinde tükenecek olan IPv4 destekli IP adreslerinin yerine geçerek adresleme sorunlarının önüne geçmek
amacıyla devreye alınacak olan yeni Internet protokolüdür. 1981 yılından beri kullanılan IPv4′ü takip eden Ipv6 1998 yılında icad edilmiştir.IPv6′da olan trafik işgal edici paket başlıkları kaldırılmış ve bununla dolaylı bir hız arttırımına gidilmiştir.
Eğer IPv6 devreye alınacak olmasaydı, bu yazının yazıldığı 2011 Ağustosunu takib eden bir yıl içinde ağa yeni bağlanacak PC’ler , kurumsal bilgisayarlar,
yeni açılacak web siteleri ve/veya IP protokolüyle hizmet veren herhangi bir servisin ağ adresi alması mümkün olmayacaktı.